zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Великите пости: само за истинския християнин или за всеки



Великите пости: само за истинския християнин или за всеки

Постите предполагат известно отславане заради употребата най-вече на зеленчуци, но не това е целта им.

Постите не са диета за отслабване, а желание човек да се очисти от греха.

здраве.bg

... от шлаката и токсините и всички системи си почиват от утежненото храносмилане. Поради това през първите дни може да възникне усещането за отпадналост, гадене и понякога дори виене на свят.

За да помогнем на тялото да изведе по-бързо шлаката, специалистите съветват всеки ден да се взима горещ душ, веднъж в седмицата да се прави парна баня (това, разбира се, е характерно за по-северните народи), а също така да се пият повече плодови и зеленчукови сокове.

В следствие на прочистването се подобрява общото здравословно състояние. СПо време, а и след постите, човек може по-лесно да се отърве и от някои вредни навици като например пушене, алкохол.

Храненето е най-добре да става 2 пъти дневно. Не е желателно в храната да се добавят сол и други подправки, тъй като те засилват апетита или казано по друг начин, постната храна не бива да бъде много вкусна.

Газираните напитки също са абсолютно забранени - те раздразват лигавицата на стомаха и увеличават апетита.

Особено полезно за човека, успял да издържи целите пости, е след това един ден в седмицата да се прави разтоварващ ден. Това е много важно особено за хората над 40 години, които вече са с намалена обмяна на веществата - разтоварващите дни при тях ще способстват за избягването на мастните наслоения.

2. Постите могат да ни “ударят” в сърцето

Много диетолози смятат, че постите са отживелица и че те не отговарят на представите за пълноценното хранене, тъй като не осигуряват на организма необходимите вещества. По време на постите човек рискува да получи разстройства в обмяната на веществата, белтъчна дистрофия, дисбактериоза, полова слабост, да задълбочи атеросклерозата, а следователно да навреди на сърцето си.

Много от нас смятат, че ограниченията от месото и мазнините – основните източници на холестерол (главния виновник за атеросклерозата) способстват за здравето на организма. Но ако холестеролът се ограничи твърде много, организмът започва да го синтезира сам, при това в “агресивна” форма....

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.