zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Скъпите лекарства нерядко са и по-ефективни



Скъпите лекарства нерядко са и по-ефективни

По-скъпите препарати лекуват по-успешно, но причината е чисто психологическа, показва любопитен експеримент.

здраве.bg

При това причината съвсем не е в по-добрите им свойства и качество, благодарение на известен производител, а изхожда от психическата нагласа на пациента, че щом цената е висока, медикаментът не може да не свърши работа. Това е заключението на група американски учени от университета “Дюк” (Duke University).

Този по своята същност плацебо ефект те са установили чрез любопитен експеримент. За части от секундата на ръката на доброволците е бил прилаган електрошок. След кратко време манипулацията е била повтаряна, но междувременно на едната част от пациентите е било давано обезболяващо лекарство, струващо 2 долара, а на другата – такова, струващо 10 цента.

Като резултат 85% от хората, приели “по-скъпия” медикамент са твърдяли, че при втория електрошок болката е била значително по-слаба. В другата група на същото мнение са били 2 пъти по-малко пациенти.

“Резултатът не е просто любопитен”, твърдят учените, цитирани от Ройтерс, “той следва да покаже на лекарите, че когато изписват медикаменти, трябва да вземат предвид, че на тяхната ефективност ще повлияе и такъв странен и несъществен на пръв поглед фактор като цената им.”.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    лекарства    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.