zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болното гърло може да даде начало на сериозни заболявания



Болното гърло може да даде начало на сериозни заболявания

здраве.bg

Всеки човек се е сблъсквал с болката в гърлото. Много от хората обаче смятат, че тази неприятност ще мине от само себе си и не е необходимо някаква специално лечение. Но болката в гърлото може да бъде начало на сериозни заболявания, които често дават усложнения и могат да станат хронични.

Трахеит
Обикновено за трахеита са отговорни вирусите. Затова той възниква на фона на общите респираторни заболявания (ОРВИ) и разбира се най-често като следствие на грип.
Основните симптоми на това заболяване са болка в гърлото и суха кашлица, която се засилва през нощта. Поради кашлицата дишането става повърхностно. Страхувайки се да не провокират нов пристъп на мъчителната кашлица, болните се стараят да не дишат дълбоко. Понякога трахеитът може да предизвика повишаване на температурата, но тя не е твърде висока – 37,5-37,7 градуса.
Ако болестта не се лекува, тя нерядко преминава в хронична. Хроничният трахеит може да бъде и самостоятелно заболяване. Той много често възниква при пушачите и живеещите в неблагоприятна екологична обстановка.
Хроничният трахеит може да възникне и на фона на заболявания на бъбреците, възпаление на носа или болести на белите дробове.
За лечението на заболяването се правят инхалации, приемат се лекарства за кашлица, може да се прилага и изплакване на гърлото с билкови отвари.

Фарингит
Това е възпаление на лигавицата на глътката. Най-разпространените симптоми на това заболяване са сухота в гърлото, дращене и усещане за чуждо тяло в глътката, болка при преглъщане, обща отпадналост и слабо повишаване на температурата.
Преохлаждането, пушенето, инфекциозните заболявания, замърсеният въздух могат да способстват за появата на фарингита, но в повечето случаи болестта се предизвиква от вируси и бактерии.
Фарингитът е доста опасно заболяване, което може да провокира възникването на отит, пневмонии, сърдечни заболявания.
За облекчаване на болката се прави изплакване на гърлото с антисептични разтвори, а понякога се назначават и антибиотици.

Ангина
Тя...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.