zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Има ли смисъл да се чисти организмаИма ли смисъл да се чисти организма

Ябълките съдържат много фибри, които подпомагат изчистването на организма от токсините.

В някои случаи е излишна мода, друг път - необходимост.

здраве.bg

Какви ли не ползи от “очистването” могат да бъдат прочетени?! Че се намалява теглото, че премахва целулита и подутия корем, че прави кожата блестяща. Това обаче – само ако вярвате.
Смисълът на т.нар. очистване на организма е на практика една – да се изхвърлят възможно най-много токсини, които в противен случай се натрупват и водят до вредни последици.

Най-важното на практика всъщност е при необходимост да се смени режимът на хранене.
Независимо, че няма универсални за всички хора списъци за това какво е добре и какво не бива да се яде, все пак <>bпрепоръчителни за всички са плодовете и зеленчуците като цяло, бобовите култури, орехите, билковите чайове, голямото количество (поне литър и половина дневно) вода.

Напротив, в повечето случаи специалистите изключват храни като месо, млечни продукти, яйца, кофеин, алкохол, захар, консерви – все неща, които много хора предпочитат.

И все пак какъв е смисълът да се “чисти” организма чрез прием на различни медикаменти или хранителни добавки?

Според изследване, проведено в Университета на Саутхямптън, смисъл няма – във всички средностатистически случаи организмът се справя най-добре сам, без нашата помощ.

“Все пак обаче трябва да се поясни какво следва да се разбира под “средностатистически случай”, казват британските учени. За тях това е всеки човек, който не злоупотребява с никоя храна, нито пък с нейното количество, и води относително здравословен начин на живот.

Затова модата по “очистването” на организма от токсините (детоксификацията) на практика в много от случаите е просто “залитане” по тенденция, която е безспорно актуална при съвременния начин на живот, но в много случаи – излишна, а във всички – за ползата от различните методи напълно липсват научни доказателства.

“Затова, ако сте привърженици на модните тенденции да водите война с отровите в организма си, внимателно”, съветват учените от Саутхямптън.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    психология    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.