zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Има ли смисъл да се чисти организма



Има ли смисъл да се чисти организма

Ябълките съдържат много фибри, които подпомагат изчистването на организма от токсините.

В някои случаи е излишна мода, друг път - необходимост.

здраве.bg

Какви ли не ползи от “очистването” могат да бъдат прочетени?! Че се намалява теглото, че премахва целулита и подутия корем, че прави кожата блестяща. Това обаче – само ако вярвате.
Смисълът на т.нар. очистване на организма е на практика една – да се изхвърлят възможно най-много токсини, които в противен случай се натрупват и водят до вредни последици.

Най-важното на практика всъщност е при необходимост да се смени режимът на хранене.
Независимо, че няма универсални за всички хора списъци за това какво е добре и какво не бива да се яде, все пак <>bпрепоръчителни за всички са плодовете и зеленчуците като цяло, бобовите култури, орехите, билковите чайове, голямото количество (поне литър и половина дневно) вода.

Напротив, в повечето случаи специалистите изключват храни като месо, млечни продукти, яйца, кофеин, алкохол, захар, консерви – все неща, които много хора предпочитат.

И все пак какъв е смисълът да се “чисти” организма чрез прием на различни медикаменти или хранителни добавки?

Според изследване, проведено в Университета на Саутхямптън, смисъл няма – във всички средностатистически случаи организмът се справя най-добре сам, без нашата помощ.

“Все пак обаче трябва да се поясни какво следва да се разбира под “средностатистически случай”, казват британските учени. За тях това е всеки човек, който не злоупотребява с никоя храна, нито пък с нейното количество, и води относително здравословен начин на живот.

Затова модата по “очистването” на организма от токсините (детоксификацията) на практика в много от случаите е просто “залитане” по тенденция, която е безспорно актуална при съвременния начин на живот, но в много случаи – излишна, а във всички – за ползата от различните методи напълно липсват научни доказателства.

“Затова, ако сте привърженици на модните тенденции да водите война с отровите в организма си, внимателно”, съветват учените от Саутхямптън.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.