zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За лекарствата и шофирането



За лекарствата и шофирането

Внимавайте с някои лекарства, когато сядате зад волана.

здраве.bg

Много от лекарствата, които приемаме, имат някои странични ефекти, за които е задължително да внимаваме, ако ни се налага да шофираме.
В аптеките има много лекарства, които се продават без рецепта, но как точно действат те върху организма на човека и какви са техните странични ефекти знаят за съжаление малцина.

Доста от тези препарати потискат нервната система, предизвикват вялост и сънливост, нарушават координацията на движенията.

Най-големият враг на шофьорите са психотропните лекарства, които са много на брой. Съществуват няколко правила, които ще помогнат на водача да определи дали лекарството се отнася към тази група:

• Прочетете листовката към препарата дали в нея няма предупреждение за повишено внимание от страна на шофьорите или за забрана на употребата на този препарата в случай че предстои шофиране.

• Ако в листовката пише, че препаратът, който сте приели, принадлежи към групата на невролептиците, антидепресантите, транквилантите или сънотворните, не сядайте зад волана.

• В някои от листовките има текст от типа: “Бъдете особено внимателни в началото на лечението. Ако препаратът се понася добре, не е нужно напълно да се отказвате от шофирането”. Това не е най-добрата препоръка. Таблетките могат да притежават и скрит ефект, който е много по-опасен от явния. Ако се чувстване отпаднали и сънливи, вие едва ли ще седнете зад волана. Но ако се чувствате абсолютно нормално, едва ли ще се досетите, че поради приетото лекарство, след няколко часа няма да сте в състояние да концентрирате вниманието си и да координирате достатъчно движенията си.

Невролептиците могат за затормозят работата на централната нервна система без да нарушават съзнанието. Към тях се отнасят препаратите на основата на хлорпромазина, флуфеназина, тиоридазина и много други активни вещества.

Антидепресантите ни помагат да се справим с депресията, но те са твърде опасни за водачите. Най-разпространени са миансерин, кломипрамин, амитриптилин. Лекарите препоръчват...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    лекарства    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.