zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Никога не казвай “това не бива да го ям”Никога не казвай “това не бива да го ям”

dieti.info
четете още в dieti.info


Най-лошата услуга, която можете да си направите, когато става дума за храна, е да си казвате “Това не бива да го ям.”. Човешката психика е такава, че подобен негативен и песимистичен подход само ще ви накара повече на искате “забранения плод”. Ще имате усещането, че нещо не ви достига.

С “не бива” не се живее дълго. Ако подходите така песимистично към начина си на хранене, няма да успеете да спазвате изискванията на никоя диета достатъчно дълго, за да можете да видите резултатите от нея.

Затова – вместо да си повтаряте, че трябва да се лишите от нещо, настройте се на обратно – казвайте си, че трябва да направите това и това: трябва да се храните здравословно, трябва да сядате на масата редовно, трябва да закусвате.

Тънката психологическа разлика всъщност не е толкова тънка – на практика вие избирате здравето си пред всичко останало. Колко различно звучи “искам да съм слаб(а)” от “не искам да съм дебел(а)”.

Като промените начина си на разсъждение за излишното тегло и как да го намалите, това е много по-вероятно да се случи. А и по този начин ще разсъждавате за всеки избор, който ви се налага да правите.

Сменете “не трябва” с “това не го искам” и всичко ще изглежда по-лесно.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.