zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

12 начина да избегнем алергията към козметиката12 начина да избегнем алергията към козметиката

здраве.bg

Ако внезапно очите ви започнат да сълзят, а лицето ви се покрие с обрив, това означава, че сте станали жертва на алергична реакция срещу козметиката, която ползвате.
Съвременните козметични средства изпълняват различни функции - те подхранват, овлажняват, стягат кожата, а също така се борят с появата на бръчките. Подобно средство не може да бъде създадено само на натурална основа и в него със сигурност са добавени компоненти, които са потенциални алергени.

Какво можем да направим, за да избегнем този тип алергия:

1. При покупката на козметика пробвайте тестерите, които ще ви убедят, че вашата кожа реагира добре на избраното от вас средство.

2. Избягвайте козметичните средства със силни аромати, които също могат да станат причина за алергични реакции.

3. Козметиката с голям срок на годност също представлява опасност за вашата кожа, тъй като тя съдържа много консерванти, които позволяват нейното продължително съхранение.

4. Избирайте проверени козметични средства от добре познати и изпробвани от вас марки.

5. За предпочитане е всички козметични средства, които използвате (тоалетно мляко, тоник, крем, маска) да са от една и съща серия. Това ще ви предпази от алергията срещу “коктейла” от различни активни компоненти и консерванти.

6. Не се презапасявайте. Всички козметични средства с времето започват да се разлагат и представляват опасност за кожата.

7. Не пропускайте всяка вечер свалянето на грима. Тоналният крем и пудрата запушват порите на кожата и й пречат да диша. За извънредни случаи, когато нямате сили да стигнете до банята, използвайте мокри кърпички.

8. Не нарушавайте състава на козметичното средство, т.е. не добавяйте например вода в спиралата – това също може да провокира алергична реакция.

9. Четете внимателно инструкциите за употреба на различните козметични средства. Ако е описано, че маската трябва да се държи на лицето само 5 минути, тя не трябва да се задържа по-дълго време.

10. Откажете се от експерименти с нови козметични...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.