zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравната вноска ще бъде увеличена от 2009 г.



Здравната вноска ще бъде увеличена от 2009 г.

Няма да има здравни каси за бедни и богати, твърди министърът.

11 февруари 2008, news.bg
ощ новини от news.bg


От 2009 година здравната вноска ще бъде увеличена, но без да се увеличава общата осигурителна тежест. Това съобщи в интервю за БНР здравния министър Радослав Гайдарскикато решение на тройната коалиция, взето на събирането в Хисаря през уикенда.

Няма да има отделни каси за бедни и богати, а се създава се Гаранционен фонд, който ще осигури стабилността на здравната система, допълни министър Гайдарски.

"Стигнахме до споразумение да се създадат механизми на заинтересованост за ефективно използване на финансовите ресурси в здравеопазването", посочи министърът.

Той обясни, че е обсъждан и проблемът за демонополизация и алтернативно финансиране на здравната система, но винаги при спазване на принципа на солидарността и покриване на всички социални групи в риск.

Решено е още да бъде стимулиран пазарът на медицински услуги и въвеждане на договорно начало, но с лечебните заведения, които са изпълнителни на медицинската дейност, допълни Радослав Гайдарски.

Не е имало отстъпки между участниците в тройната коалиция по отношение на основните акценти реформите в здравеопазването. Това заяви доктор Хасан Адемов, депутат от ДПС и председателят на социалната комисия. Той защити идеята частните държавни фондове на заработят след около 6 месеца, тъй като липсва необходимата предварителна подготовка.

„Това е необходимият срок, за да може да заработи системата". По думите му трябва период, в който да се акумулират средства, за да се стартира реалното предоставяне на услуги, обясни Адемов.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    нормативи    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.