zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Акупунктурата деактивира части от мозъказдраве.bg

Акупунктурата дективира онази част от мозъка, която управлява болката – това показват резултати, получени чрез скенер на мозъка на хора, при които е била приложена акупунктура на дълбочина от 1 см.

Екип от водещи учени от университетите в Лондон, Саутхямптън и Йорк са установили, че повърхностната акупунктура, при която иглата влиза на 1 мм, води до нормална реакция на болката, докато при дълбоката акупунктура лимбичната система се деактивира.

По този начин се оказва, че акупунктурата по някакъв начин влияе на усещането за болка. Най-изненадващ за учените се оказал факта, че акупунктурата има измерим ефект върху човешкия мозък.

Екипът, извършил изследването смята, че резултатите от него трябва да се вземат на сериозно и методът да се прилага в хирургията.

Има обаче и специалисти, които изказват съмнения, че акупунктурата е еднакво ефективна при всички. Професор Тони Смит от университета Дънди казва: ”По-вероятно е акупунктурата да има ефект, ако някой повярва, че е така. Смятам, че е психологически манипулативна техника за отвличане на вниманието. Нямаме намерение да стигнем до там, че да я прилагаме вместо традиционната анестезия”.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.