zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Целулитът e... до животЦелулитът e... до живот

85% от жените страдат в различна степен от “ефекта на портокаловата кора”. (фото: stockxpert.com)

здраве.bg

Докато едната част от човечеството се бори с глада и нищетата, другата т.нар.”цивилизована” част се опитва да се справи с настигналата редица страни епидемия от затлъстяване.
Основният проблем на наднорменото тегло е сериозната вреда, която то оказва на здравето. Но жените имат и още един повод за безпокойство.

Наднорменото тегло създава неприятно впечатление от фигурата, а целулитът, който възниква като следствие от него, покрива бедрата и седалищните части с неприятни “дупчици”, приличащи на портокалов кора.
Според статистиката, този ефект са наблюдава при 85% от жените и повечето от тях мечтаят да се освободят от тази “напаст” въпреки че за разлика от затлъстяването целулитът сам по себе си не вреди на здравето.

В борбата с “портокалова кора” се използват все по-нови козметични средства, правят се сложни операции, десетки хиляди жени спазват тежки диети и правят специални физически упражнения. Въпреки всичко това обаче колко могат да се похвалят, че са се справили с целулита.

Резултатите от ново изследване показват, че липсата на ефект не е заради липсата на силна воля, която не позволява на жените да издържат на всички лишения и натоварвания. Според британски учени, нито една диета, дори най-строгата не може да доведе до избавяне от целулита, а приемането на различни медикаменти, както и хирургичните операции, се оказват още по-малко ефективни.

Редица експерименти показват, че намаляването на теглото дори води до противоположен резултат - проявата на целулита става по-видима, отколкото преди. Причината за това е в състоянието на кожата, която губи своята еластичност и след отслабването не може да си възвърне предишната гладка форма.

Дъглас Макджорд, член на Британската асоциация за естетическа и пластична хирургия, цитиран от Би Би Си е категоричен по отношение на целулита: ”Трябва да се научим да живеем с него. Засега не е измислен нито един начин за неговото трайно премахване”.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.