zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Целулитът e... до живот



Целулитът e... до живот

85% от жените страдат в различна степен от “ефекта на портокаловата кора”. (фото: stockxpert.com)

здраве.bg

Докато едната част от човечеството се бори с глада и нищетата, другата т.нар.”цивилизована” част се опитва да се справи с настигналата редица страни епидемия от затлъстяване.
Основният проблем на наднорменото тегло е сериозната вреда, която то оказва на здравето. Но жените имат и още един повод за безпокойство.

Наднорменото тегло създава неприятно впечатление от фигурата, а целулитът, който възниква като следствие от него, покрива бедрата и седалищните части с неприятни “дупчици”, приличащи на портокалов кора.
Според статистиката, този ефект са наблюдава при 85% от жените и повечето от тях мечтаят да се освободят от тази “напаст” въпреки че за разлика от затлъстяването целулитът сам по себе си не вреди на здравето.

В борбата с “портокалова кора” се използват все по-нови козметични средства, правят се сложни операции, десетки хиляди жени спазват тежки диети и правят специални физически упражнения. Въпреки всичко това обаче колко могат да се похвалят, че са се справили с целулита.

Резултатите от ново изследване показват, че липсата на ефект не е заради липсата на силна воля, която не позволява на жените да издържат на всички лишения и натоварвания. Според британски учени, нито една диета, дори най-строгата не може да доведе до избавяне от целулита, а приемането на различни медикаменти, както и хирургичните операции, се оказват още по-малко ефективни.

Редица експерименти показват, че намаляването на теглото дори води до противоположен резултат - проявата на целулита става по-видима, отколкото преди. Причината за това е в състоянието на кожата, която губи своята еластичност и след отслабването не може да си възвърне предишната гладка форма.

Дъглас Макджорд, член на Британската асоциация за естетическа и пластична хирургия, цитиран от Би Би Си е категоричен по отношение на целулита: ”Трябва да се научим да живеем с него. Засега не е измислен нито един начин за неговото трайно премахване”.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.