zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За да забавите стареенето, движете сеЗа да забавите стареенето, движете се

Специалистите препоръчват 30-минутни разходки поне 5 пъти седмично.

Физически активните хора са с 10-тина години по-млади от гледна точка на биологията, твърди изследване.

здраве.bg

Ако човек се движи достатъчно и може да бъде причислен към категорията на физически активните хора, той, поне от биологична гледна точка, “спестява” около 10 години от реалната си възраст, показват резултатите от британско проучване.

Според авторите на изследването това е “силен сигнал за потенциалния ефект от редовното движение” и те препоръчват “поне 30 минути средно интензивно движение (от типа на сравнително бързо ходене) най-малко 5 пъти седмично”. За привържениците на по-силните натоварвания (например джогинга) това са 20 минути поне 3 пъти в седмицата.

Британските учени са публикували резултатите от своите наблюдения над 2400 души в новия брой на изданието Archives of Internal Medicine.

Техните данни сочат, че благотворното действие на физическите натоварвания е налице независимо от други фактори в живота като възраст, пол, индекс на телесното тегло или положение (социално и икономическо) в обществото.

“Хората, които се движат достатъчно, са различни от онези, които водят заседял живот, в много отношения. Като цяло може да се каже, че биологичната възраст на първите е с около 10 години по-малка от реалната”, обобщават британските учени.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.