zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мисълта за излишните килограми е по-вредна отколкото самото теглоМисълта за излишните килограми е по-вредна отколкото самото тегло

actualno.com
още новини от actualno.com


Ефектите на затлъстяването върху здравето може да са свързани по-скоро с неприятната мисъл за това, че човек е дебел, отколкото със самите излишни килограми, предаде Ройтерс, цитирайки резултатите от изследване, обхванало 170 000 души в САЩ.

Специалистите от Колумбийския университет (Columbia University) са установили, че разликата между действителното тегло и възприятието за идеално тегло е по-добър индикатор за психическото и физическото здраве, отколкото индексът на телесната маса.

Данните от някои проучвания показват, че стресът, свързан с клеймото "дебел", е в основата на здравословните проблеми - високо кръвно налягане и диабет, от които страдат затлъстелите хора.

Участниците в настоящето изследване трябвало да отговарят на въпроси за действителното им тегло, възприятията им за идеално тегло и за броя на дните в рамките на един месец, през които са се чувствали зле заради излишните си килограми.

Оказало се, че хората, които са най-недоволни от теглото си, съобщават за най-много "лоши" дни през 30-дневния период. БТА

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    психология    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.