zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кариес и бременностКариес и бременност

Възникването на кариес по време на бременността може да има сериозни последствия.

здраве.bg

Кариесът се провокира от недостига на калций в организма на бременната жена, от активацията на микробите на фона на понижения имунитет, а също така от състава на слюнката.

Той, както и неговите усложнения, създават редица неприятни проблеми. Ако бъдещата майка има кариес, детето също ще има. Близкият контакт на майката и детето през първите месеци от живота му води до инфектирането на детето с майчините микроби, предизвикващи кариеса, а това означава, че на първите зъбки също ще се появи кариес.

Преди се смяташе, че лечението на зъбите по време на бременност не е желателно, но сега вече мнението е точно обратното. Закономерно последствие от това стана и появата на специални стоматологични клиники за бременни жени в редица държави.
Във Франция например е разработена специална програма за профилактика на кариеса Septodont, която помага за възпрепятстване развитието на кариес както по време на бременността, така и след нея.

Ако съществува необходимост, бъдещата майка трябва да получи лечение на заболяванията на лигавицата на устната кухина, а също така лечение на кариеса и неговите евентуални усложнения.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    9 месеца    заболявания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.