zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

150 евро се отделят у нас за лечение на един пациент в болница



150 евро се отделят у нас за лечение на един пациент в болница

фото: дневник.bg

Намаляването на бюджета и корупцията в бранша са основните проблеми, според БЛС.

25 януари 2008, дневник.bg
още новини от дневник.bg


По 150 евро, при средно за ЕС 1500 евро, на глава от населението се отделят в България за болнично здравеопазване. Средната продължителност на живота у нас е 10 години по-малка от тази в Европа. Това каза председателят на управителния съвет на Българския лекарски съюз /БЛС/ Андрей Кехайов на среща между местната власт и съсловните организации в киносалона на Военномедицинска академия.

Според него, намаляването на отделените средства за болнично здравеопазване с 0,1 процента от БВП през 2008 г. и корупцията в здравеопазването, са сред основните проблеми в бранша. По данни на БЛС в системата работят около 100 хиляди души, но средната възраст поради емиграцията на кадрите непрекъснато се повишава. Кехайов напомни, че в общинските болници се лекуват 50 процента от населението, в областните - 30 и 15 процента се лекуват в университетските болници. Представители на местната власт в Плевен и Дупница подчертаха, че в общините човешкият ресурс е основен капитал. Според тях противопоставянето на пациентите и здравните специалисти е недопустим.

Управителният съвет на БЛС започва днес разговори за проблемите в сектора с президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Желязко Христов и Константин Тренчев. Актуален доклад за състоянието на здравеопазването Андрей Кехайов ще представи на срещата на европейските здравни структури през март в Словения.
Утре предстои общо събрание на съсловните организации - БЛС, Български зъболекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.