zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Коя страна се слави с най-лошата “бърза помощ”Коя страна се слави с най-лошата “бърза помощ”

17 януари 2008, здраве.bg

Рейтингът на държавите по предотвратяването на смъртността е редовно провеждащо се изследване, което оценява състоянието на здравеопазването въобще и оперативната медицинска помощ в частност. През тази година Франция, Испания, Португалия, Италия, Полша, Канада, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Гърция, Австрия, Германия и други (общо 19 страни, сред които не е България) взеха участие в това изследване.

Рейтингът има за цел да оцени ситуацията, при която с помощта на бърза помощ, отделенията за реанимация и останалите свързани служби, може да се спаси човека при все още предотвратима заплаха от смърт. Предотвратима заплаха за живота е тази заплаха, която със съществуващата медицинска помощ ще позволи на пострадалите или болните да останат живи. В тази статистика попадат травмите и пристъпите на болестите, съвместими с живота при качествена и своевременна медицинска намеса.

100 хиляди живота годишно биха могли да бъдат спасени, ако качеството на оперативната медицинска помощ в САЩ е на нивото на Франция, е един от изводите на тазгодишното изследване. САЩ е страната с най-лоши показатели в списъка на “индустриално развитите” страни.
В рейтинга не взимат участие страните от бившия СССР, Китай и Индия.
Франция, Япония, Австралия, Испания и Италия са страните, които заемат почетните първи места и съответно се радват на качествена медицинска оперативна помощ.

Това изследване се провежда от десетилетия и показва тенденцията към промяна на количеството на предотвратимите случаи на смърт. За всички страни този показател се е намалил със средно 16% за периода 2000-2007 година.
За САЩ този показател е 4%. С какво може да се обясни това? Американските държавни болници са в лошо състояние в сравнение с тези в другите проучвани страни, доста повече от пострадалите не са застраховани, като има и големи различия в застраховките, поради което около 47 милиона американци не могат да разчитат на никаква или почти никаква медицинска помощ.

Според статистиката на СЗО...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.