zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

15 храни, особено полезни за здравето



15 храни, особено полезни за здравето

Спанакът се препоръчва най-вече като храна, препятстваща проблемите със зрението.

Никога не е в повече да прочетем още веднъж кои храни можем да ядем колкото ни се иска...

dieti.info

Класации на най-полезните храни има много и най-различни. Предлагаме ви още е една: Резултатите от мащабно изследване, проведено от американски диетолози и посветено на полезните хранителни продукти, определиха кои от тях е препоръчително да се приемат в по-големи количества.

1. Авокадо
То доставя необходимите на организма ненаситени мастни киселини, олеинова киселина и растителна целулоза. Същевременно авокадото намалява нивото на холестерола в кръвта.

2. Кайсии
Те са богати на бета каротин, който в хода на биохимичните процеси се превръща във витамин А. Този витамин възпрепятства разрушаването на клетките под въздействието на свободните радикали и увреждането на кожата под влиянието на активното ултравиолетово излъчване.

3. Малини
Те съдържат голямо количество аскорбинова киселина (витамин С), която укрепва стените на съдовете и намалява вероятността от развитието на сърдечносъдови заболявания.

4. Манго
Богат на витамин С, този плод укрепва имунитета и ускорява зарастването на раните.

5. Смокините
Редовната им употреба зарежда организма с калий и витамин В6, който способства за производството на серотонин – хормона, отговорен за формирането на положителните емоции.

6. Лимон
Лимонът вече се смята за едно от средствата за профилактика на онкологичните заболявания, макар за това негово действие все още да има доста спорове. Но пък едва ли е необходимо да напомняме за неговите свойства при лечението на простуда.

7. Домати
Те са богати на ликопен – вещество, което способства за намаляването на риска от развитието на сърдечно-съдова патология и онкологични заболявания.

8. Чесън и лук
Те притежават фитонциди, които унищожават микроорганизмите във въздуха. Освен това флавоноидите в тези продукти намаляват вероятността от появата на злокачествени образувания.

9. Броколи и зеле
Броколите са богати на бета-каротин и витамин С, а индол-3-метанолът, съдържащ се в зелето, възпрепятства...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.