zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Създадоха ваксина срещу кокаинСъздадоха ваксина срещу кокаин

15 януари 2008, здраве.bg

В САЩ вече се провеждат клинични изпитания на ваксина срещу кокаина, която заставя имунната система на човека да изработва антитела срещу молекулите на наркотика.
Имунната система на човека не е способна да разпознава кокаина и другите наркотични вещества, тъй като техните молекули са с твърде малки размери.

Двама изследователи от Медицинския колеж “Бейлър” в Хюстън са създали ваксина, която съдържа дезактивирани молекули кокаин, прикрепени към дезактивирани белтъчини на холерни вибриони, съобщава Ройтерс.

Този “коктейл” е безвреден, но той заставя имунната система да изработва антитела, които свързват и отделните молекули на кокаина, възпрепятствайки по този начин тяхното попадане в мозъка и възникването на наркотично опиянение.

Доктор Том Костен – единият от създателите на ваксината вече е подал заявка за изпитания на ваксината в няколко клиники. Ако те се окажат успешни, това ще бъде значителен пробив в лечението на зависимостта от кокаина.

Доктор Дейвид Горелик, сътрудник в Националния институт за борба с наркотиците (САЩ) смята, че ваксината не трябва да се разглежда като панацея за всички случаи на наркотична зависимост, но въпреки това нейното значение не трябва да се подценява.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    aлтернативи    изследвания    
 

more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.