zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Все повече хора предпочитат здравословното хранене пред диетите



Все повече хора предпочитат здравословното хранене пред диетите

Все повече хора смятат, че диетите са временно решение на проблема с излишните килограми.

dieti.info
четете още в dieti.info


Желанието да се спазва ограничаваща диета все повече отстъпва пред стремежа към здравословно хранене, твърдят американски наблюдатели.
29% от мъжете и 19% от запитаните 26 000 души са отговорили, че се подлагат да диета, за да намалят теглото си. Същите проценти преди 10 години са били съответно 35 и 23.

“Проблемът с диетите идва от това, че хората се чувстват подведени или дори разочаровани, защото не постигат обещаните резултати. Разбира се, обяснението за неуспеха могат да са много и различни, но дори да виждат полза от спазването на някаква диета, хората все по-често смятат това за временно решение по пътя към здравословния начин на живот”, коментират авторите на изследването пред Ройтерс.

Подобряването на общото им здравословно състояние е най-важната мотивация за 68% от тези, които са на диета, показват още данните. Според тях най-голям брой от спазващите диета са си я създали сами, след като са прочели внимателно етикетите на различни продукти и са се съобразили с поставената си цел.
1/3 от тях твърдят, че диетата им е основана на ограничаване на порциите, а само 9% признават, че диетата им е силно ограничаваща, защото изисква драстично намаляване на калориите или елиминиране на цяла група хранителни вещества – например въглехидрати.

8 от 10 души, подлагащи се на диета, имат за цел едновременно да намалят килограмите и да придобият полезни за здравето им хранителни навици – знак, че все повече се увеличава разпространението на схващането, че здравословното тегло не предполага непременно слабо тяло. В тази връзка за 10 години наполовина (от 50 на 25) е намалял процента на хората, които заявяват, че намират някого за непривлекателен, ако има тегло над нормата.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.