zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ще умре ли кварталната аптека



Ще умре ли кварталната аптека

Здравното министерство предложи неработещ модел за намаляване на цените на лекарствата.

8 януари 2008, capital.bg
четете още в capital.bg


Винаги е лоша идея да викаш държавата на помощ срещу конкурентите си на пазара. Още повече, ако тя също има интерес.

Повечето фармацевти, а и учредената им в началото на годината съсловна организация го разбраха късно. Така много малки аптеки може би ще фалират заради проектоусловията за нови цени на лекарствата. Фармацевтите ще протестират, като затварят аптеките си за по един час през тази седмица.

Кой каквото сам си направи
Цените на лекарствата се определят, като към цената на производителя се прибавят надценките на търговците на едро, тези на търговците на дребно (аптеките) и ДДС. Лекарствата се разделят на три вида в зависимост от това кой плаща за тях и цените им са диференцирани. Първата група за лекарствата е от т.нар. позитивна листа - медикаменти, продавани по лекарско предписание, за които плащат обществени фондове - болници, здравно министерство и здравна каса. Втората група отново са лекарства с рецепта, които се плащат напълно от клиента в аптеките. В третата група са лекарствата без рецепта.

Фармацевтичният сектор е регулиран, доколкото държавата договаря цените на медикаментите, за които плащат обществени фондове, и определя модела на пазара. Той може да бъде рестриктивен или либерален - с разрешена вертикална интеграция (производител - дистрибутор - аптека) и хоризонтална интеграция (вериги аптеки). В България формирането на цените се определя в наредба към лекарствения закон, а моделът на пазара - със самия закон.

При приемането на закона през април здравното министерство предложи един от най-добрите си проекти - либерален модел на пазара с разрешена и вертикална, и хоризонтална интеграция и намеса на държавата единствено в цените на лекарствата, плащани от обществени фондове.

И в този момент фармацевтите, собственици на малки еднолични аптеки и складове, направиха фатална грешка. Те лобираха пред парламента за фиксирани цени на лекарствата и рестриктивен модел на пазара - един фармацевт да има право само на една аптека, и забрана...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.