zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Фитнес и имунитет



Фитнес и имунитет

Единствено редовният и добре дозиран фитнес е от полза за здравето.

здраве.bg

... Тренировката, която спокойно ще издържи вторият, ще доведе първия до имунен срив.

Стресът на работното място или в семейството също може да доведе до това обичайното натоварване да се окаже непосилно за имунитета.

Значение има и екипировката – с неудобни маратонки и тениска, която не пропуска въздуха (т.е. не позволява на тялото да диша и през кожата), ще се уморите по-бързо и вместо да подобрите ще влошите и здравето и настроението си.

“На око” никой не може да определи нивото на своето здраве. Затова, ако сте избрали фитнеса, периодично трябва да правите тестове на велотренажора и пътеката за бягане, които ще покажат колко сте издръжливи и силни. От полза ще са и електрокардиограмата и анализа на кръвта.

Не трябва да се прекалява и със закаляването. Внезапното решение да посещавате сауна или да си вземате всеки ден студен душ няма да донесе полза на вашия имунитет. Подобна стъпка изисква подготовка. А и не забравяйте, че например продължителното обливане или пребиваване в ледена вода засилва натрупването на подкожни мазнини, от които повечето хора всъщност искат да се избавят. Обтриването със студена вода и късите въздушни бани обаче наистина могат да укрепят защитните сили на организма.

Наблюдавайте своето здравословно състояние. Спадовете в настроението, постоянната умора, главоболието, болките в мускулите, безсънието, неизвестно откъде появилият се херпес или ускореният пулс са признаци за това, че сте преминали разумната граница.

Не превръщайте недоспиването, недояждането, съмнителните хранителни добавки и свръх интензивните тренировки в смисъл на живота си. Ако искате с помощта на фитнеса да укрепите своя имунитет, съобразете се със следните правила:
• Занимавайте се с фитнес редовно. Ако не е така, по-добре недейте въобще да ходите в залата.
• Тренирайте не повече от 3-4 пъти в седмицата.
• Урокът по силова аеробика и бягане не трябва да продължава повече от 1,5 часа, а високо интензивните натоварвания не трябва да превишават 40 минути.
• Не...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.