zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 разобличени мита, приписвани на официалната медицина7 разобличени мита, приписвани на официалната медицина

Заблудите битуват отдавна сред хората и мнозина ги приемат за “чиста” истина.

здраве.bg

Майките отдавна предупреждават дъщерите си да не си бръснат краката, защото по този начин космите ще станат по-гъсти и ще растат по-бързо. Американски учени твърдят, че повишаващата се по този начин окосменост е само оптична илюзия.

В един от броевете на British Medical Journal учени от Медицинското училище към университета на щата Индиана опровергават още 6 други широко разпространени заблуди, които всъщност не са потвърдени с никакви научни факти.

Те смятат, че въпреки широко разпространеното мнение космите след бръснене не растат по-бързо и не стават по-тъмни. Просто се създава илюзия за по-голяма гъстота, тъй като новите растящи косъмчета имат тъпи върхове, а космите, които не се бръснат, са с изтънели краища.
Епилацията с восък, според американските специалисти, действа по друг начин - космите оредяват, тъй като при тази процедура косъмът се изтръгва от корена.

Учените подлагат на съмнение и разпространената представа, че човек всеки ден трябва да изпива по 8 чаши (1,5 л) вода. Изследванията, цитирани от тях, показват, че човек може да получи достатъчно течности, дори ако пие само сокове и мляко, а също така чай и кафе.

Изследователите смятат, че в основата на невярната заблуда за това, че след смъртта на човека неговата коса и нокти престават да растат, също лежи оптичната измама: “тайната” всъщност се състои в това, че след смъртта кожата се свива: ”Обезводняването на тялото след смъртта и изсъхването (ексикацията) предизвикват свиване на кожата, видимо най-вече в областта на косата и ноктите”, отбелязват учените.

Лъжливо се оказва и мнение, че четенето при недостатъчно осветление разваля зрението. Офталмолозите заявяват, че лошото осветление може да предизвика временно напрежение в очите, но няма факти за неговия по-продължителен отрицателен ефект.

Наблюденията на пациенти с мозъчни травми опровергават и още едно популярно твърдение, което битува от 1907 година, а именно...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.