zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всъщност противоположностите не се привличат!



Всъщност противоположностите не се привличат!

Партньорите със сходни характери остават по-дълго заедно.

Старата максима не е вярна.

здраве.bg

До този извод стигнаха американски учени от университета Корнел. Според техните проучвания хората в съвременното общество предпочитат да си намерят половинка, чийто характер да е сходен.

В процеса на изследването са разпитани над 1000 човека на възраст между 17 и 24 г., а резултатите са обобщени от невробиолози и психолози.

Онези от разпитваните, които са били най-придирчиви към благосъстоянието, социалния статус, семейните ангажименти и външния вид на потенциалния партньор, обикновено са търсили човек, който да прилича възможно най-много на самите тях.

Според резултатите, мъжете, които си търсят постоянен партньор в живота, подбират по много повече критерии от това как ще изглежда майката на бъдещите им деца, а двойките, които се състоят от сходни по характер партньори, се оказват много по-устойчиви.

Най-много грешки допускат жените, които си търсят мъж с висок статут в обществото и доста пари. Макар да се опират на напълно “земния” принцип да осигурят бъдещето на децата си. Докато те си търсят партньор по тези критерии, другите жени създават семейства, и когато първите осъзнаят, че “влакът заминава”, изборът им вече е доста по-малък.

Обратно е при мъжете – те рядко търсят жена с положение и пари, и отдават предпочитанията си на възрастта (младостта), здравето и физическото привличане. При този начин на избор също има грешки, макар и по-малко отколкото при женската гледна точка – все пак процентът на привлекателните жени е доста по-голям от този на богатите мъже с положение.

Освен всичко не бива да се забравя, че репродуктивната възраст при мъжете е много по-голяма, докато при жените възможността да имат деца се ограничава средно до 30-35-годишна възраст.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.