zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мигрената: наследствеността най-често е определяща



Мигрената: наследствеността най-често е определяща

Болката в областта на очите е типична при доста от случаите на мигрена.

Около 45% от децата днес страдат от нея, твърдят специалистите.

здраве.bg

Предразположеността към мигрена се предава по наследство, категорична е съвременната медицина. Днес педиатрите се сблъскват често с този проблем. Главоболието на детето предизвиква от една страна страх и недоумение у родителите, а от друга – много спорове за природата на самото главоболие.
Главоболието се дели на първично (хронично, рецидивиращо – мигрена, главоболие от напрежение и т.н.) и вторично, когато много често то е синдром на друго – основно заболяване.

Лекарите отбелязват, че днес диагнозата мигрена се поставя все по-често в детската възраст. Според изследванията, от мигрена страдат около 45% от децата и за това голяма роля играе наследственият фактор. Ако майката също е имала пристъпи на мигрена, рискът за детето е по-голям със 70%. Ако бащата страда от това заболяване – рискът е по-висок с 20%, а при мигрена и при двамата родители – той се повишава с 60 до 90%.

Много специалисти смятат, че се наследява не самата болест, а предразположеността към определен тип реакция на съдовата система към различните дразнители.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.