zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

От какво се нуждае косата, за да е здраваОт какво се нуждае косата, за да е здрава

здраве.bg

Едва ли има човек, който понякога да не е установявал, че косата му, сякаш без основателна причина, понякога започва да капе, косъмът отънява, появява се пърхот.
Всъщност и косата, както всеки орган на тялото, се влияе от различните атмосферни условия, от начинът ни на хранене, от емоционалното ни състояние.

Косата се нуждае от добро хранене

Белтъчините са строителния материал за нашата коса, а нейната сила и блясък се дължат на протеина и най-вече на витамините В и С. Най-много полезни за косата вещества се съдържат в месото и черния дроб. Ако тези продукти не са ви по вкуса, можете да си набавяте всички необходимо и от бобовите култури, цитрусовите плодове, орехите, мазната риба.

Разбира се, за да се възстанови косата “отвътре” е необходимо известно време. Първите видими резултати се появяват около 3 месеца след нормализиране на храненето.

Косата се нуждае от подходящ шампоан

Най-голямата грешка, която допускаме е, че избираме шампоана в зависимост от нашия тип коса. А в действителност трябва го да избираме според типа на кожата на главата (мазна, проблемна, нормална, суха).

Ако например работите в лоши метеорологични или други условия, изберете за своята коса шампоан, който съдържа пантенол, ретинол, витамини В, С и Е.

Косата не обича “бабините рецепти”
Не защото те са вредни за нея, а защото повечето от тях са предназначени за някакъв среден тип коса и не отчитат спецификата на отделните видове.

Например най-популярната рецепта за разресване на косата с гребен 100 пъти преди лягане е подходяща само за сухата и нормална коса, тъй като по този начин става разпределяне на кожния секрет по цялата дължина на косъма. Този масаж обаче ще направи мазната коса още по-мазна.
А пък изплакването на косата с ябълков оцет е абсолютно противопоказно за сухата коса.

Косата обича правилното измиване

Специалистите съветват косата да се измива веднъж на 3-4 дни. Тя бързо свиква към зададения ритъм, но трябва да се мие...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хигиена    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.