zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бракът не е ключът към щастиетоБракът не е ключът към щастието

Женените хора не са по-щастливи от тези, които живеят сами, показва изследване.

здраве.bg

Въпреки че почти всички хора реагират силно на събития в живота като женитбата, след не много дълъг период те отново се връщат към предишното си схващане какво именно ги прави щастливи. Голям процент от хората, които решават да сключат брак, не определят себе си като по-щастливи в новото си семейно положение, отколкото са били преди това, показват резултатите от изследване.

Данните от него, публикувани в новия брой на списанието Journal of Personality and Social Psychology, са събрани от над 24 000 души, живеещи в Германия.

Целта на изследването, според неговия ръководител Ед Динър, професор по психология от Университета на Илинойс (University of Illinois), е била да определи степента, в която всеки участник се определя като щастлив в резултат на важни събития в живота като брака.

“Някои хора са по-щастливи от други – това е ясно. И има неща, които всеки от нас може да направи, за да се чувства по-щастлив, но някои “външни” събития, каквото е например сватбата, всъщност не ни насочват по верния път към щастието”, твърди Динър.

Авторите на изследването смятат, че в природата на човека е заложено “завръщането (след такива ключови събития) към предишните схващания какво именно ни прави щастливи”. “Ако за период от време се чувствате на върха на щастието, компенсаторният механизъм, заложен повече или по-малко у всеки човек, го връща към изходните му разбирания и критерии, т.е. към относителното щастие”, смятат психолозите.

Общите резултати от анкетите все пак показват известно увеличение (при не повече от 10% от хората) на усещането на повече щастие след встъпването в брак, но дори и при тях много скоро се констатира връщане на предишните позиции.

“Всъщност механизмът е същият като при някакво нещастие – човек реагира рязко и силно, но след това постепенно си връща предишния ритъм и настроение”, посочва Динър.

Дори при хората, които са загубили своя партньор, след около 5 години...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.