zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Елементарни, но ефективни правила срещу настинката



Елементарни, но ефективни правила срещу настинката

здраве.bg

През зимата инфекциите сякаш са на всяка крачка. Хремата, кашлицата и болките в гърлото се появяват изневиделица. За да намалите риска, припомняме ви няколко елементарни, но доказали ефективността си правила:

1. Обличайте се топло

Шалът, шапката и ръкавиците са задължителни. Освен това, забравете до лятото потниците и блузките с къс ръкав, облечете пуловер, дори да е по-тънък. Късите якета, които не скриват кръста и тънките чорапи/чорапогащници също не са подходящи за зимния сезон. Освен, че трябва да бъдат топли, дрехите през зимата трябва да бъдат и сухи, защото влажната тъкан провокира преохлаждането.

Особено внимание отделяйте на краката – те трябва винаги да бъдат на топло. Оставете на работното си място чифт обувки и резервни чорапи в случай, че все пак си намокрите краката. Преди да се преобуете, масажирайте стъпалата си, за да възстановите кръвообращението и да премахнете усещането за студ.

2. Затопляйте се

Ако сте премръзнали на улицата, то прибирайки се у дома, не бързайте веднага да седнете на масата, а си вземете вана или горещ душ. След това се подсушете добре и си обуйте топли чорапи. Едва след това се отправете към хладилника. Стомахът може да почака, но ако пренебрегнете затоплянето, преохлаждането може да прерасне в заболване. Като профилактика изпийте чаша червено вино или горещо мляко с мед.

3. Приемайте витамини

Редовното приемане на витамин С способства за производството на интерферон в организма, а това помага в борбата с вирусите.

Ако витамините на таблетки не се ползват с вашето доверие, то тогава употребявайте повече кисело зеле, портокали, мандарини, лимони.
Ако все пак предпочитате витамините, не забравяйте, че те не е добре да се приемат на гладен стомах.

4. Спете и не се тревожете

Сънят отпуска и позволява на организма да възстанови своя тонус, докато недоспиването отслабва имунитета. Затова нощният сън трябва...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.