zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пародонтозата – тайна и коварнаПародонтозата – тайна и коварна

Въпреки напредъка в изследванията истинските причини за това заболяване все още не са известни.

здраве.bg

Парадонтитът е второто по честота (след кариеса) стоматологично заболяване, от което според статистиката страдат повече от половината от хората над 30 години.

Пародонтът е комплекс от анатомични образувания, в който влизат зъбът, периодонтът, алвеолата и венецът. Затова и пародонтитът е патологичният процес, в който е въвлечен целият този комплекс. Основни признаци на пародонтозата са: симптоматичният гингивит, изразяващ се в кръвотечение, възпалението на венците, а също така отделянето на гной от алвеолите и развитието на т.нар. зъбночелюстен джоб.

Много изследвания са посветени на етиологията на това заболяване, но все още не може да каже, че са открити истинските причини за него. Най-разпространените фактори, способстващи за неговата поява са зъбният камък, неправилното поставяне на пломби и протези, а също така ендокринната недостатъчност, недостигът на витамин С (С- хиповитаминозата), невросъдовите изменения, възникващи поради нарушения на функционалното състояние на централната нервна система.

Различават се три стадия в развитието на пародонтита. В началото той е от лека степен, но постепенно прогресира.
Един от първите признаци е появата на неприятни усещания в областта на венците, предизвикващи сърбеж, парене и изтръпване. Тези субективни усещания могат да бъдат единствените симптоми дълго време. С развитието на заболяването венците се подуват и отичат, често се появява неприятна миризма от устата и кръвотечение на венците.
Но това не е всички. Хроничните огнища на възпаление в устата помагат на бактериите, криещи се в джобовете на венците, да поглъщат продуктите на жизнената дейност, а това може да бъде причина за развитието на възпаление в лимфните възли.

Интересен е фактът, че проявата на пародонтит може да бъде съвсем и друга: вместо характерното зачервяване и отичане на венците се наблюдава обратния процес - те стават необичайно бледи.

За прогресиращия стадий на болестта е характерна атрофия на края на венеца, който...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.