zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да пием или да не пием кафе?



Да пием или да не пием кафе?

здраве.bg

... , според които кофеинът подобрява потентността на мъжете и удължава сексуалната активност на хората над 50-годишна възраст.

Сред учените все пак преобладава мнението, че употребата на 1-2 чаши кафе дневно не вреди на здравето. 4 чашки кафе дневно се приемат от диетолозите като умерено количество, но се смята, че превишаването на тази доза може да повлияе негативно на здравето.

Кафето предизвиква учестено сърцебиене и повишава кръвното. Затова страдащите от хипертония не трябва да злоупотребяват с ободряващата напитка. За хората, които изпиват повече от 6 чаши кафе на ден рискът от появата на сърдечно-съдови заболявания се увеличава приблизително с 70%, твърди изследване, проведено преди няколко години.

Внимателни към напитката трябва да бъдат и хората с крехки кости. Кофеинът буквално измива от организма калция, а и възпрепятства неговото усвояване. Изчислено е, че за да компенсирате изпиването на 1 чаша кафе, трябва да приемете около 40 мг калций. Затова на страстните привърженици на кафето диетолозите препоръчват да употребяват повече млечни продукти и риба.

Бременните жени трябва да избягват кафето, за да намалят риска от аборт или забавяне в растежа на плода. Но това не означава, че е нужно напълно да изключат кафето – изпиването на 1 чашка кафе дневно няма да застраши нито тяхното здраве, нито здравето на бъдещото им дете.

За кафето, поне след определен час, трябва да забравят тези, които страдат от безсъние. За постигането на добър сън се препоръчва да не се пие кафе минимум 6 часа преди лягане.

Нес или мляно?
Много хора са убедени че нескафето съдържа доста по-малко кофеин, отколкото прясно смляното. В действителност разликата не е толкова голяма. В 1 чаша прясно смляно кафе се съдържат около 80 мг кофеин, а в 1 чаша нес кафе – 60 мг. За да намалите съдържанието на кофеин направете следното: залейте с вряла вода смляното кафе, нагрейте го само един път до неговото кипване и го разлейте по чашите. Така едновременно...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.