zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За релаксацията и медитацията



За релаксацията и медитацията

здраве.bg

Едно от последствията на съвременния напрегнат ритъм на живот безспорно са стресът и преумората. За съжаление стресът се е превърнал в норма на живот за повечето хора. Когато тялото и умът на човека са претоварени, ефективността от неговата дейност значително намалява.

Ритъмът на живот, работата и различните развлечения пречат на човека да се успокои и отпусне. Дори почивайки си, той губи много енергия, защото се напряга за ненужни неща.
По този начин значителна част от енергията се губи безполезно заради няколко причини:

Постоянното физическо напрежение
Повече енергия се губи за поддържането на мускулите в състояние на готовност за работа, отколкото за нейното изпълняване. Дори в седнало положение, мускулите на раменете, ръцете, гърба и корема са напрегнати без причина.

Емоциите
Всяка прекалено силна емоция (и положителна, и отрицателна) разрушава организма. Понякога за няколко минути проявен гняв човек загубва повече енергия, отколкото за извършването на физическа работа през целия ден. И нито витамините, нито балансираната диета могат да възстановят организма напълно.

Умственото напрежение
В този случай загубата на енергия може да се сравни с изтичане на вода, капеща от лошо затворената чешма. Възбуденият ум е главният “консуматор” на енергия в организма.

Да умеем да запазваме и правилно да изразходваме енергията, да се научим по естествен път да зареждаме тялото си с енергия по време на отдих – в това се състои целта на овладяването на изкуството на релаксацията.

Умствено-емоционалното напрежение, предизвикано от излишните тревоги, отнема значително повече енергия, отколкото физическото напрежение. Затова отпускането и “успокояването” на ума е много по-важно, отколкото физическата почивка.

Вътрешните органи (сърце, черен дроб, бели дробове) също се нуждаят от отдих, но човек не е способен да контролира тяхната работа и не знае как да ги разтовари. Това може да направи само природата на нашия организъм,...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.