zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Човешкият мозък работи подобно на спортен отборЧовешкият мозък работи подобно на спортен отбор

21 ноември 2007, здраве.bg

Американски учени разработиха нов модел на човешкия мозък, който дава отговор на един от главните въпроси на съвременната медицина: как работи нашия мозък при изпълняването на сложни познавателни операции: четене, решаване на задачи, пространствено ориентиране.

Някои учени са на мнение, че съществува еднозначно съотношение между задачите от високо ниво и определени области от мозъка. Например конкретна мозъчна област отговаря за задача, каквато е разпознаването на лицето.

Невробиологът Марсел Джаст (Marcel Just) от университета “Карнеги Мелън” (Carnegie Mellon University) и Сашанк Варма (Sashank Varma), сътрудник в университета “Станфорд” (Stanford University) са разработили система, която симулира на компютър начина на работа на мозъка, съобщава изданието Science Daily.
Отличителна особеност на системата е, че тя може точно да предскаже измененията в мозъчната активност, станали в резултат на някои видове увреждания или заболявания.

Учените твърдят, че за разлика от досегашното схващане, мисленето е функция на цялата мрежа и резултат от съвместната работа на няколко области от мозъка, които постоянно се адаптират, изхождайки от поставените задачи, собствените ресурси и биологичните ограничения: “Частите от мозъка, които си сътрудничат са като членовете на един отбор, в който всеки играч може да бъде заменен с друг”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.