zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Човешкият мозък работи подобно на спортен отбор



Човешкият мозък работи подобно на спортен отбор

21 ноември 2007, здраве.bg

Американски учени разработиха нов модел на човешкия мозък, който дава отговор на един от главните въпроси на съвременната медицина: как работи нашия мозък при изпълняването на сложни познавателни операции: четене, решаване на задачи, пространствено ориентиране.

Някои учени са на мнение, че съществува еднозначно съотношение между задачите от високо ниво и определени области от мозъка. Например конкретна мозъчна област отговаря за задача, каквато е разпознаването на лицето.

Невробиологът Марсел Джаст (Marcel Just) от университета “Карнеги Мелън” (Carnegie Mellon University) и Сашанк Варма (Sashank Varma), сътрудник в университета “Станфорд” (Stanford University) са разработили система, която симулира на компютър начина на работа на мозъка, съобщава изданието Science Daily.
Отличителна особеност на системата е, че тя може точно да предскаже измененията в мозъчната активност, станали в резултат на някои видове увреждания или заболявания.

Учените твърдят, че за разлика от досегашното схващане, мисленето е функция на цялата мрежа и резултат от съвместната работа на няколко области от мозъка, които постоянно се адаптират, изхождайки от поставените задачи, собствените ресурси и биологичните ограничения: “Частите от мозъка, които си сътрудничат са като членовете на един отбор, в който всеки играч може да бъде заменен с друг”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.