zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо за едни е горчиво, а на други – не



Защо за едни е горчиво, а на други – не

Децата най-често избягват горчивите храни.

За пръв път изучават вкусовите предпочитания на молекулярно ниво.

dieti.info
четете още в dieti.info


Грейпфрутът, брюкселското зеле и цикорията са полезни продукти, но за повечето хора те имат горчив вкус. А особено децата предпочитат по-сладката храна.
Откритието на учени от Постдамския институт за храненето (DIFE) под ръководството на Волфганг Мейерхоф може да обясни защо едни хора обичат грейпфрута, а други не, пише в. Die Welt.

За първи път е установено, че човешките клетки, които са чувствителни към горчивия вкус, не си приличат една на друга. Всяка клетка има от 4 до 11 рецептора, чувствителни към горчивината. По този начин всяка от тях разпознава само няколко вида горчивина, а не всичките, както се смяташе досега. И всичко зависи от това, какви клетки преобладават в организма на всеки човек.

По този начин специалистите за първи път успяват да обяснят разликите във вкусовите предпочитания на хората на молекулярно ниво.

Преди се смяташе, че чувствителните към горчивината рецептори не предпазват от отровните вещества. Изхождайки от това, че горчивото е опасно, хората си изграждат свое (често пъти погрешно!) мнение за здравословното хранене.

“Парадоксалното е, че тези сведения не се потвърждават в практиката. Хората не знаят, че за здравословна те често смятат богатата на калории храна, която в действителност е истинската причина за наднорменото тегло”, заявява Майк Беренс (Maik Behrens), един от авторите на изследването.

Немските учени концентрират своето внимание върху биологичните механизми, които предопределят вкусовите предпочитания. Тяхната главна, но все още далечна и трудно достижима цел е да променят вкуса на здравословната храна, т.е. да я направят по-приятна.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.