zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няколко килограма отгоре всъщност са полезни



Няколко килограма отгоре всъщност са полезни

dieti.info
четете още в dieti.info


Много години вече се пропагандира идеята, че трябва на всяка цена да се борим с наднорменото тегло, но резултатите от ново изследване, публикувани наскоро, предизвикаха абсолютен фурор дори в научните среди. Според тях хората, които няколко килограма в повече, живеят по-дълго.

Резултатите от изследването, публикувани пред няколко дни в авторитетното списание Journal of the American Medical Association, противоречат едва ли не на всички други препоръки, които се дават на хората. Учените твърдят, че мастните наслоения (разбира се, не прекалено големите) удължават живота.

Тези, които постоянно се измъчват със спазването на строги диети могат да се озадачат или да въздъхнат облекчено. Наистина наднорменото тегло увеличава вероятността от смърт в резултат на диабет или болести на бъбреците, но тази закономерност не е в сила при редица други заболявания в това число онкологични и сърдечно-съдови, заявяват изследователите. В заключителната част на статията се обобщава, че “повишената телесна маса очевидно съпътства значително по-ниската смъртност като цяло”.

Фактът, че Американския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в Атланта, щата Джорджия, публикува данните от това изследване, рискувайки да постави кръст на дългогодишната пропаганда за стройността като синоним на здравословен начин на живот, вече предизвика отрицателни реакции у много специалисти. “Това са пълни глупости. Нелепо е да се твърди, че повишената телесна маса не е рисков фактор, когато става дума за смъртност”, заявява професорът по диетология Уолтър Уилет от Медицинското училище в Харвард (Harvard Medical School).

Не смятайте, че резултатите от изследването на CDC е покана за премахване на бдителността и ядене до насита, предупреждават самите специалисти, изнесли резултатите от новото изследване. Те подчертават...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.