zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Колко често е нормално да боледува дететоКолко често е нормално да боледува детето

здраве.bg

Деца, които практически никога не се разболяват, няма или те са толкова малко, че могат да се преброят на пръсти.
Общото мнение на лекарите е, че боледувайки, децата постепенно изграждат своята имунна защита, която ще им помогне по-нататък да се противопоставят на инфекциите, атакуващи организма.

Но едно е да се боледува 1-2 пъти годишно, а съвсем друго – наличието на постоянна хрема и кашлица. Колко често може да боледува детето без това да предизвиква тревога у родителите и лекарите?

Понятието “често боледуващи деца” е условно, тъй като всяко дете, т.е. всеки организъм е индивидуален. Според съвременните медицински норми за “често боледуващи деца” се смятат тези, които:
• на възраст до 1 година боледуват от респираторни заболявания веднъж и повече годишно,
• на възраст от 1 до 3 години – 6 пъти и повече,
• на възраст от 3 до 5 години – 5 пъти и повече и
• над 5 години – 4 пъти и повече.

Днес често се срещат деца със слаб имунитет, които страдат от респираторни заболявания или грип буквално всеки месец. Особено често това се случва сред тези, които посещават ясли и детски градини. Боледуването при тях по-често протича с изостряне на вече съществуващите хронични инфекции – белодробни, бъбречни, гастроентерологични и т.н.

Причините са основно две – преохлаждане или нервно натоварване.
Обикновено тези деца боледуват не толкова често, но доста продължително. Едно заболяване преминава в друго и лекарите срещат трудности в това да се ориентират дали предишната болестта е излекувана и е налице нов проблем. Тези деца в продължение на месеци могат да имат остатъчен синдром като кашлица или периодични възпаления на носа.

Един от начините за определяне на имунитета на детето е планираното ваксиниране. Ако 2-3 седмици след ваксината детето отново има повишена температура или проблеми с гърлото, родителите трябва сериозно да се заемат с укрепването на неговата имунна система.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    заболявания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.