zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бруксизъм – що е то



Бруксизъм – що е то

здраве.bg

Бруксизъм се наричат периодично възникващите по време на сън пристъпообразни съкращения на дъвкателните мускули, които са съпроводени от свиване на челюстта и скърцане със зъби.

Данните за разпространението на бруксизма са противоречиви. Според едни източници от 1до 3% от хората страдат от него, други определят този процент до 5-10%, като половината от случаите са при деца.

Причините за бруксизма могат да бъдат различни. Широко разпространеното мнението, че той се предизвиква от глисти, няма съществени основания.

Това явление често се наблюдава при пациенти с дефекти в строежа на лицевия скелет, нарушена захапка и патология на ставите, съединяващи долната челюст с темпоралната кост. Но ортодонтите смятат, че изтриването на зъбите и нарушението в работата на темпорално- челюстните стави са по-скоро следствие, а не причина за появата на бруксизъм.

При възрастните хора нощното скърцане със зъби се появява след такива емоционални събития като загуба или болест на близък човек, участие в сериозен конфликт, раздяла с любим човек, загуба в спортно състезание, при насилие над личността.

При децата, които са по-малко защитени от емоционалния стрес, бруксизмът се среща безспорно по-често. Причините за него могат да са от съвсем битово естество: гледане на страшен сън преди сън, увлечение по ролеви компютърни игри, конфликт с родителите, учителите или връстниците, предстояща изява или наближаващи изпити.
Епизодично бруксизъм възниква при почти всички хора, но това не е опасно. Често той възниква след сериозно лечение на зъбите и поставянето на коронки.

Хроничният бруксизъм на фона на стрес води до патологично изтъркване на зъбите и тяхното разрушаване. С годините нарушението в работата на темпорално-челюсните стави, което се нарича “темпорално-челюстна дисфункция” способства за появата на мускулни болки с различна локализация и главоболие. В някои случаи дори се проявява склонност към суицид.

Ако страдате от бруксизъм, можете да...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.