zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Студеното време: как да се обличамеСтуденото време: как да се обличаме

здраве.bg

Когато навън температурите паднат и задуха студеният вятър, човек се нуждае не просто от дебели дрехи. За да запазим повече от телесната си топлина и да намалим изпотяването, добре е да спазваме няколко основни правила за това как да се обличаме през зимните месеци.

По-добре повече дрехи, а не една дебела

Това е универсално правило, но е особено полезно, ако навън е ветровито. По-добре облечете няколко фланелки под пуловера, отколкото една дебела дреха и връхната върху нея.

Най-общо човешкото тяло има нужда от три пласта дрехи – най-долната (която трябва да е от естествена материя, за да попива изпотяването), средната (чиято основна функция е да изолира тялото от външния въздух и горна (която да пази от студа и вятъра).

По този начин се постигат едновременно три неща: запазвате отделяната от тялото топлина, попивате потта, отделяна от тялото и избягвате изстудяването и треперенето.

Новите термални материи

Специалистите препоръчват да ги използвате, защото те са разработени с точно определена цел – да задържат телесната топлина “вътре” в облеклото.

Други материи пък са подходящи (също както и памучните) за най-долното облекло – те абсорбират отделяната пот (ако мислите, че в студеното време човек не се поти, това е напълно погрешно!) и поддържат тялото сухо. Така то много по-трудно изстива.

Горната дреха трябва да изолира от студа

Тя трябва буквално да е бариера за студа, вятъра и влагата от дъжда или снега. Вече има достатъчно такива облекла, произвеждани от материи, които едновременно не пропускат студа и влагата, а в същото време “дишат”.

Така трябва да се избират и останалите елементи от зимното облекло, които пазят най-лесно измръзващите части на тялото –

главата, краката и ръцете.

Ако ходите без шапка, това означава, че ще губите 60% от телесната си топлина. Особено при вятър, а и при много ниски температури, жертвайте част от естетиката и сложете шапка, покриваща и ушите – те са особено чувствителен...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.