zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да лекуваме хроничната ангина



Как да лекуваме хроничната ангина

Постоянната умора е един от типичните признаци на хроничната ангина.

здраве.bg

Ако боледувате от ангина по-често от два пъти годишно, това за съжаление означава, че тя вече е станала хронична. Причината за това се дължи на факта, че при една от проявите й не сте я доизлекували.

Всичко започва от обикновената ангина или казано по-правилно от острия тонзилит. Симптомите на това заболяване са добре известни. Всеки специалист би ви казал, че то трябва задължително да се доизлекува - не просто да се отървем от болката при гълтане, а да оздравеем - температура 36,6, пълен комфорт в гърлото, леко дишане, добро здраве.

Неизлекуваната ангина лесно преминава в хроничен тонзилит, чиито симптоми са чести настинки, съпроводени с болки в гърлото, температура около 37 градуса, хронична умора и неприятна миризма в устата.

При потвърждаване на такава диагноза често се прибягва до отстраняване на сливиците, но те са орган на имунната система, бариера по пътя на бактериите и вирусите, които проникват през носа и устата и затова специалистите съветват по възможност сливиците да бъдат запазени.

След необмислена тонзилектомия (операция по отстраняване на сливиците) 5-10% от хората боледуват по-често от бронхити и фарингити.

Хирургичната намеса е желателна само в случаите, когато инфекцията предизвиква или може да бъде причина за опасни за живота усложнения: паратонзиларен абсцес, наследствени заболявания (порок на сърцето, болести на щитовидната жлеза, бъбреците и ставите), сърдечни усложнения.

Много хора смятат, че не могат да се избавят от хроничния тонзилит. Практиката показва, че при сериозно лечение в 90% от случаите то е успешно. Най-често се назначава поддържаща или стимулираща имунотерапия и различни физиотерапевтични процедури: ултразвук, ултравиолетови лъчи, промиване на сливиците с антисептици, както и антибиотично лечение.

Внимание! При самостоятелно лечение, рискувате да нарушите баланса на добрите бактерии в организма си, а оттук и системите на биологичното равновесие, а точно това няма да ви помогне да...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.