zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пушенето е главна причина за внезапната смърт при новороденитеПушенето е главна причина за внезапната смърт при новородените

18 октомври 2007, здраве.bg

При 9 от 10 случая пушенето на майката е главна причина за внезапна смърт на новороденото, смятат учени от Института за детско здраве към университета на Бристол във Великобритания.
Този факт и преди се отнасяше към косвените причини за внезапната смърт на новородените.
За последните 15 години във Великобритания броят на жените, които пушат по време на бременност се е намалил два пъти. Но смъртта на новородените от пристрастени към цигарите майки се увеличава.
Според специалистите, след положителния ефект на кампанията през 1991 г., когато майките са били призовани да поставят децата си по гръб по време на сън, броят на смъртните случаи при бебетата рязко се е намалил.
“Остава да се пребори единствения основен фактор – пушенето”, твърдят британските учени и допълват: “Все пак съществува начин за предотвратяване на смъртта на новороденото: майките трябва да се въздържат от пушене в присъствие на детето си”.
“Колкото повече часове детето прекарва в задимено помещение, толкова по-високи са шансовете то да умре от внезапна смърт. Ако до детето някой пуши по 8 часа всеки ден, неговите шансове за “смърт в люлката” нарастват 8 пъти”, съобщава ВВС.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    9 месеца    деца    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.