zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бракът и бащинството намаляват нивото на тестостерон при мъжете



Бракът и бащинството намаляват нивото на тестостерон при мъжете

15 октомври 2007, здраве.bg

Статусът на женения мъж и бащинските задължения оказват съществено влияние на нивото на тестестерон и останалите хормони при мъжете, твърди Питър Грей (Peter Gray), професор в университета на Невада в Лас Вегас.

В първото си изследване, публикувано в списание Current Anthropolоgy, Грей и неговите колеги от университетите на Уисконсин” и Харвард са изучавали влиянието на статуса на семейния човек, изследвайки нивото на половия хормон тестостерон при мъже на възраст над 20 години. Сред участниците е имало самотни мъже, мъже с моногамен брак и мъже с няколко жени.
“Оказва се, че нивото на тестостерон при семейните мъже е по-ниско, отколкото при самотните им връстници. Мъжете с няколко жени са с още по-ниско съдържание на този полов хормон в сравнение с мъжете с моногамен брак”.
Затова и учените смятат, че полигамният брак, където той съществува, е свидетелство за финансово благополучие и висок социален статус, но не и знак за повишена полова активност.

Второто си изследване професор Грей е провел заедно със свои колеги от университета “Уест Индия” в Кингстон, Ямайка. В него са участвали местни мъже на възраст от 18 до 40 години: бездетни мъже, бащи, живеещи отделно от своите деца, но редовно посещаващи ги и бащи, които се грижат за децата си.
Изследователите са наблюдавали влиянието на бащинството върху нивото на тестостерон, пролактин, вазопресин и други хормони в организма на мъжете.
Според данните, публикувани в списание Hormones and Behavior, нивото на тестостерон при бездетните мъже е съществено по-високо, отколкото при бащите от двете останали групи. При бащите, които са правили 20-минутни посещения на своите деца, учените са регистрирали и по-високо ниво на пролактин (хормона, необходим за осъществяването на лактацията).(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.