zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Внимавайте с продуктите във вакуумна опаковка



Внимавайте с продуктите във вакуумна опаковка

Има микроорганизми, които са най-активни при ниски температури и липса на кислород

здраве.bg

Вакуумната опаковка, която позволява храните да се съхраняват дълго време в свеж вид, е потенциално опасна, защото при определени условия става подходяща среда за размножаване на опасни бактерии. Това показва изследване на британски учени, цитирани от ВВС.

Специалистите дават пример с Listeria monocytogens – микроорганизъм, който е способен да расте дори при ниските температури във фризера. Той се развива най-добре в млякото, меките сирена, месото и месните продукти, суровата или сготвена птица, суровата или пушена риба и суровите зеленчуци.

Лабораторните изследвания показват, че при липсата на кислород бактерията става 14 пъти по-агресивна – такава е не само вакуумираната опаковка, но и човешките черва, където също няма кислород.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.