zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не съдете за човека от начина, по който спи



Не съдете за човека от начина, по който спи

Най-често човек се държи по един начин, когато е буден, и по съвсем друг, когато спи, показва изследване.

здраве.bg

Отдавна се смята, че сънищата ни позволяват да проникнем в най-съкровените си мисли. Начинът, по който човек с държи в съня си, разкрива такива черти от характера, които остават незабележими в други ситуации. И това поведение съвсем не винаги съвпада с начина, по който се държим, когато сме будни.
В публикувано преди дни изследване се твърди, че хората често се държат по начин, който всъщност не съответства на техния характер. Когато сънуват те проявяват склонност към егоизъм, нетърпимост и дори анархизъм.

Хората, отстъпчиви и себераздаващи се през деня, се смятат за “егоисти”, ако те хъркат или ходят в съня си и не се стараят да се избавят от тези проблеми. Към тази категория спадат и мъжете, които чувайки плача на детето си, се обръщат на другата страна.

Новото изследване помага да се обяснят физиологичните механизми на великата загадка: защо партньорът, който хърка, винаги заспива първи.
В своя доклад, публикуван в списание Sociology, д-р Саймън Уилямс от университета “Уоруик” пояснява, че характерът на спящия човек напълно се различава от характера му, когато той е буден.

Ученият разделя спящите хора на 8 категории.

“Нетърпимите” смятат, че техният сън е по-важен от чуждите неудобства. Обикновено тези хора бързо се справят с партньора си, който иска да чете в леглото.

“Анархистите” спят по такова време и такива места, където не е прието да се спи. Но хората, които се нуждаят от сиеста през деня, не се смятат за мързеливци, както се мислеше преди. “Днес прекъсването на работата за сън става приемлива практика и някои компании оборудват специални “спални” за своите сътрудници”, заявява Уилямс.

Хората, “симулиращи” сън, са преди всички представители на нежния пол, въпреки, че се срещат и мъже, преструващи се, че спят.

Хората с “отклонения” са тези, които не спят през нощта.

“Любителите на дрямката” са пътниците във влаковете, които са способни да спят без пропускат своята гара.

“Социално внимателните” се събуждат...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.