zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Спете между 5 и 8 часа, за да се радвате на добро здраве и дълголетиеСпете между 5 и 8 часа, за да се радвате на добро здраве и дълголетие

Отделяйте за сън над 5 часа, но и не преспивайте, съветват учени.

здраве.bg

Хората, които спят по-малко от 5 часа в денонощието, живеят по-кратко в сравнение с тези, които отделят за сън по 7 часа, заявяват британски учени. Но и повечето сън вреди - хората, които спят 8 и повече часа, също умират по-рано.

Учени от университета “Уоруик” и Лондонския императорски колеж в продължение на 17 години са наблюдавали съня на повече от 10 000 души. Анализът на данните показва, че хората, които отделят за сън 5 и по-малко часа, умират два пъти по-често от сърдечно-съдови заболявания.
При недостиг на сън се увеличава и рискът от напълняване, хипертония и захарен диабет от втори тип.

Статистиката сочи, че във Великобритания и САЩ почти 1/3 от хората спи по-малко от 5 часа в денонощието. “Затова няма нищо удивително във факта, че хората значително по-често се оплакват от отпадналост, умора и сънливост през деня”, съобщават изследователите, цитирани от ВВС.

Но и сред тези, които спят 8 и повече часа нивото на смъртност е два пъти по-високо в сравнение със спящите по 7 часа. При тях все пак не е регистрирано увеличаване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания.

Учените все още не са в състояние да обяснят тази зависимост. Засега според тях продължителният сън е показателен за наличието на депресия или в някои случаи за отпадналост, която е характерна например за онкологичните заболявания.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.