zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-умната жена в света е българка



Най-умната жена в света е българка

Умните мъже са повече отколкото умните жени, твърди в. Daily Telegraph, като цитира група психолози

Мъжете са по-често на двата полюса – или много умни, или много глупави.

26 септември 2007, здраве.bg

Сред двата процента население на планетата, които могат да бъдат определени като най-умни има повече мъже отколкото жени. Поне това показват резултатите от изследване психолози от Университета в Единбург.
Според тях сред тези хора мъжете са два пъти повече и то след като се изключат фактори като образование и възпитание, пише zavtra.com.ua, позовавайки се на британския вестник Daily Telegraph.
Психолозите са проверили интелектуалните способности на повече от 2500 души, които са положили тестове по информатика, математика и английски и са били проверени техните способности да извършват механични операции.
Мъжете са събрали не по-малко от минималното количество точки по абсолютно всички тестове и са се справили по-добре от жените със задачите по математика и информатика.
Теорията, която според единбургските учени обяснява резултатите, се състои в това, че еволюцията на мъжкия пол е вървяла по пътя на нарастване на интелекта, за да се увеличи тяхната привлекателност по отношение на другия пол. В същото време за природата високият интелект на жената съвсем не е изискване, за да може тя да даде продължение на рода.
Най-умната жена на света е българката Даниела Симидчиева, твърди zavtra.com.ua. Тя е майка на 3 деца и има пет магистърски степени. Нейното IQ достига над 200 точки при общ среден показател за повечето хора 100. Въпреки този детайл с своята автобиография тя дълго време е останала без работа.

Б.Р. Изследванията върху нивото на човешкия интелект при двата пола винаги са били приемани с любопитство от широката аудитория и с много забележки от различни научни кръгове. Така например, преди 2 години президента на Харвардския университет Лоурънс Самърс се наложи да подаде оставка заради изказания от него намек, че жените по припода не са склонни към научни изследвания.
Често атакуван е и принципът да се “доказва” нивото на интелигентност чрез теста IQ, който е разработен изцяло за европейската (западната) цивилизация и не са отчетени особености в еволюционните...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.