zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Усещането на ароматите е генетично заложено у човекаУсещането на ароматите е генетично заложено у човека

20 септември 2007, здраве.bg

Възприятието на човешките феромони се предопределя от гените, твърдят американски учени от университетите “Рокфелер” и “Дюк”.
“Феромоните са вещества, които предават информацията между индивидите от един вид. Например в слюнката на самците – свине се съдържа феромон с названието андростенон, който предизвиква половото влечение. Андростенон се съдържа и в човешката пот, но все още не е доказано, че той е феромон за човека”, поясняват специалистите, цитирани от Ройтерс.
Интересно е, че хората възприемат по различен начин миризмата на андростенона - някои не го усещат изобщо, други го усещат като рязка и неприятна миризма, а трети – като по-слаб, но сладникав аромат.
Науката отдавна предполага, че възприемането на ароматите е заложено генетично у човека, но все още няма достатъчно доказателства за това.
Последните изследвания, включително това на американските учени, показват, че за възприятието на миризмата на андростерон и на близкото по свойства вещество андростадиенон отговаря един единствен ген, който се среща в няколко варианта. В зависимост от това, какви варианти се съдържат в двете копия на този ген, хората определят миризмата или като силна и неприятна, или като слаба и приятна, или въобще не я усещат.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.