zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Усещането на ароматите е генетично заложено у човека



Усещането на ароматите е генетично заложено у човека

20 септември 2007, здраве.bg

Възприятието на човешките феромони се предопределя от гените, твърдят американски учени от университетите “Рокфелер” и “Дюк”.
“Феромоните са вещества, които предават информацията между индивидите от един вид. Например в слюнката на самците – свине се съдържа феромон с названието андростенон, който предизвиква половото влечение. Андростенон се съдържа и в човешката пот, но все още не е доказано, че той е феромон за човека”, поясняват специалистите, цитирани от Ройтерс.
Интересно е, че хората възприемат по различен начин миризмата на андростенона - някои не го усещат изобщо, други го усещат като рязка и неприятна миризма, а трети – като по-слаб, но сладникав аромат.
Науката отдавна предполага, че възприемането на ароматите е заложено генетично у човека, но все още няма достатъчно доказателства за това.
Последните изследвания, включително това на американските учени, показват, че за възприятието на миризмата на андростерон и на близкото по свойства вещество андростадиенон отговаря един единствен ген, който се среща в няколко варианта. В зависимост от това, какви варианти се съдържат в двете копия на този ген, хората определят миризмата или като силна и неприятна, или като слаба и приятна, или въобще не я усещат.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.