zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Касата вече няма да плаща повечето лекарства срещу остеопороза



Касата вече няма да плаща повечето лекарства срещу остеопороза

Остеопорозата засяга най-вече жените в напреднала възраст, но може да се появи и още към 30-те.

19 септември 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


От следващата година ще отпадне програмата за безплатни лекарства за остеопороза, които досега се покриваха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Ще се плащат само 25% от цената на някои препарати за това заболяване, останалата част ще се доплаща от пациентите, съобщи вчера Маргарита Грозданова, началник-отдел "Лекарствена номенклатура" в осигурителната институция. Тя поясни, че основното при тази болест е профилактиката и трябва да се наблегне на нея. Тази година 1000 души с тежки фрактури получаваха безплатни медикаменти по програмата.
В същото време здравната каса ще започне да плаща изцяло препаратите за безвкусов диабет - тежка болест, която също води до инвалидизация. Това ще стане, ако приключи успешно договарянето между Българския лекарски съюз (БЛС) и НЗОК. То обаче е затруднено от представителите на лекарите, които провалиха два пъти заседанията на комисията по лекарствата. Вчера те отново закъсняха с един час. Според председателя на БЛС д-р Андрей Кехайов от касата са определили сами правилник за работата на комисията, а това не е редно. Той подчерта, че съюзът няма да допусне институцията да определя еднолично правилата за работата на една независима комисия.
Разглеждането на документите на 110-те фармацевтични компании, които са заявили желание да участват в договарянето, трябва да приключи на 2 октомври. Новият списък с лекарства, които се плащат частично или изцяло от здравната каса, трябва да бъде готов до края на декември и ще важи за следващата година. Ако договарянето се провали, ще остане да действа старият списък. В него не фигурират медикаментите на "Глаксо Смит Клайн" за астма, паркинсон и епилепсия, защото документите на фирмата не отговаряха на изискванията и тя отпадна от състезанието през 2006 г. Това е компанията, която ще загуби най-много, ако се провалят преговорите.
От здравната каса обясниха, че очакват да договорят с 20-30% по-ниски цени на голяма част от медикаментите. Само от стойността на инсулина могат да се направят...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.