zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Смъртността на H5N1 очевидно варираДвама от заразените в Турция нямат симптоми на заболяване.

12 януари 2006, здраве.bg

В два от случаите на заразяване с вируса на птичия грип в Турция пациентите нямат никакви симптоми на заболяването, съобщи ABC News.
Независимо от частния засега характер на случая специалисти направиха извода, че е напълно възможно при различните хора H5N1 да се държи по съвсем различен начин и в някои случаи напълно да липсват сиптомите, характерни за болестта.
На практика това не е изненадващо за специалистите, защото по същият начин различните човешки организми реагират към почти всички заболявания. Затова и експертите не смятат, че подобен извод означава премахване на вероятността от пандемия.
Двата случая в Турция – две деца на 4 и 5 г. – са носители на вируса – това е доказано от лабораторните тестове. В същото време при тях не са се развили никакви симптоми, характерни за птичия грип.
Според специалистите много вероятно е още доста хора в най-силно засегнатите райони на страната да са заразени с вируса, но при тях грипът да протича слабо до умерено и те да не са разбрали от какво са болни или да не са потърсили лекарска помощ.
Към момента, по официалната статистика, смъртността при хората в резултат на заразяване с H5N1 е около 50%. Дори таза цифра силно да спадне, опасността от пандемия ще остане.
За пандемична се счита обстановка, при която се разболяват 25-30% от населението на земята. Дори смъртност от 0,1% в такъв случай е много висока.
Учените смятат, че до момента наблюденията върху поведението на H5N1 при заразяване на хора се извършват твърде тясно – само върху пациенти, които са с ясно изразени симптоми. Единственият начин да се добие реална представа за опасността е да бъдат изследвани много по-големи групи от население, за да се установи колко от тях са позитивни и в какъв процент от тези случаи се развива заболяването.
Вчера в Турция бяха официално обявено още 3 случая на заразяване на хора, с което общият им брой стана 18.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.