zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Усложненията по време на бременност са свързани с по-късен риск от инсулт



Ройтерс

Ню Йорк, 1 декември 2005. Според последните проучвания, докладвани на годишната среща на американските невролози в Сан Диего, Калифорния, жените, които страдат от определени усложнения по време на бременност са изложени на по-голям риск от инсулт на по-късен етап от живота си.
Д-р Моник Чирю и нейни колеги от медицинския център на университета Дюк в Дърхам, Северна Каролина, са използвали университетската база данни, за да изследват възможната връзка между усложненията при бременност и риска от инсулт. Проучваните данни са за 42 263 жени, които са раждали между 1979 и 2005 г., от които 164 са прекарали инсулт средно 13.5 години, след като са се сдобили с дете и на средна възраст от 40 години. Екипът на д-р Чирю е съпоставил тези жени по възраст, месец и година на раждане с 311 жени, които не са прекарали удар.
Жените са били оценявани според усложненията по време на бременността, като високо кръвно налягане и диабет, преждевременно раждане, силен кръвоизлив след раждане и мъртво раждане.
Екипът от Дюк открива, че при жените, прекарали удар, е 70 % по-вероятно да са имали проблеми по време на бременноста, отколкото другите участнички в изследването. В частност, шансовете за инсулт са били удвоени при диабетичките.
“Факторите на средата, като начин на хранене, история на кардиоваскуларни заболявания в семейството, генетични фактори и съдови аномалии, могат да допринесат за увеличаване риска от удар при жените”, казва Чирю пред Ройтерс.
“Има доста доказателства, че самите бебета, родени от жени с проблемна бременност, са изложени също на риск от диабет и кардиоваскуларни болести в бъдеще, подкрепяйки тезата за генетично-предавания риск”, допълва тя.
“Това, което наистина е важно да се отбележи е, че тези жени са прекарали удар на сравнително млада възраст”, отбелязва Чирю. Тя добавя, че приемането на ниски дози аспирин през ден, предпазващ от образуване на съсиреци, може да бъде уместно за някои от жените, които са изложени на особено голям риск от инсулт.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.