zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аспиринът стана на 110 години



Аспиринът стана на 110 години

През 1949 г. лекарството е признато за най-продавания в света медикамент.

И днес той намира все нови сфери на приложение.

здраве.bg

Трудно, ако не и невъзможно, би било да се намери човек, който не е чувал за аспирина. Когато през 1897 г. Феликс Хофман успява да синтезира стабилна и чиста форма на ацетилсалициловата киселина, едва ли е предполагал, че създава бъдещото най-популярно в света лекарство.

Противовъзпалителните и болкоуспокояващи качества на киселината са известни на хората от векове. За богатата на това съединение кора на брезата пише още Хипократ. Като лекарство тя е била използвана и Древния Египет и Китай.
Феликс Хомна обаче е първият, който успява да създаде стабилна форма на ацетилсалициловата киселина и да я превърне в лекарство в съвременния смисъл на тази дума.

През 1899 г. Аспиринът е регистриран като запазена марка, а през следващата година за пръв път се появява не като прахче, а под формата на таблетка и така става един от първите медикаменти, продавани в новата току-що появила се таблетна форма.

След Първата световна война по условията на подписания между воюващите страни мирен договор вече много популярният аспирин престава да бъде запазена марка на компанията Байер. По-късно компанията се възражда. Така и до днес хората свързват названието аспирин с известната немска компания.

През 1949 г. аспиринът е вписан в книгата на рекордите на Гинес като най-продавания медикамент в света. Далеч по-важен за бъдещето на препарата е обаче официалното становище на Американската медицинска асоциация от онези години, че той е най-безопасното е ефективно от всички обезболяващи, известни тогава на науката.

Ацетилсалициловата киселина става и едно от най-изследваните през 20 век вещества. Още през 40-те години учените установяват нейното благоприятно въздействие при хората с повишен риск от инфаркт и инсулт. Оттогана този ефект е доказан от многобройни научни изследвания.

80-те години на миналия век стават начало за нов успех на аспирина – вече като препарат, предотвратяващ тежки сърдечно-съдови усложнения. Специално разработената от Байер нова форма (с по-малко милиграми...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    лекарства    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.