zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Електронната поща е чест източник на стресЕлектронната поща е чест източник на стрес

Планирайте деня си, за да намалите доколкото е възможно стреса в работата.

15 август 2007, здраве.bg

Специалистите отдавна са установили, че работата в офис е постоянен и силен източник на стрес. Едва напоследък обаче те успяват да изяснят кои именно елементи в нея са източници на напрежението.

Една от най-честите причини за стреса сред хората, работещи в офис, е електронната поща, твърдят британски специалисти.

Учените от Университетите на Глазгоу и Пейсли, цитирани от ВВС, са установили, че около 1/3 от тези хора страдат от т.нар. “стрес в резултат на електронна поща”. Данните от статистиката показва, че при всеки трети служител, за когото електронната поща е начин да се води преписка и да се правят отчети, настроението се понижава далеч преди края на работния ден: “Съзнанието, че не сте в състояние да отговорите на всички писма и да свършите всичко планувано, води до силно напрежение, а и до значително понижаване на работоспособността”.

Независимо че електронната поща е такъв силен дразнител, повечето хора признават, че просто не си представят живота без нея – 34% от анкетираните проверяват за нови писма на всеки 15 мин., а 64% - на всеки час.

“Дори и тези цифри са занижени”, смятат специалистите, “поради възможността на софтуера да проверява автоматично за нови писма, някои хора всъщност проверяват електронната си поща до 40 пъти на час!”.

28% от анкетираните признават, че необходимостта на отговарят на получените писма ги кара да се чустват потиснати и под излишно напрежение и в резултат на това те допускат повече грешки в работата си.

Специалистите съветват всеки човек да си изработи график, съответстващ на необходимостта да ползва електронна поща и да се стреми да не го нарушава: “Ясният план кога какво ще вършите през деня е един от най-добрите начини да намалите нивото на стреса”.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.