zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сутрешната сънливост пречи при вземането на решения



Сутрешната сънливост пречи при вземането на решения

здраве.bg

Не е учудващо, че кафето е толкова популярна сутрешна напитка. Ново проучване показва, че замаяното състояние, в което се събуждаме сутрин, може да попречи на способността ни да мислим ясно. Това състояние се нарича “инерция на съня”.

Проучването, публикувано в Journal of the American Medical Association, е особено важно за хората, от които се очаква да работят нещо веднага след събуждането си – например лекари, пилоти, шофьори, пожарникари и военни, казва авторът д-р Кенет Райт от Университета на Колорадо.

Изследването е проведено със здрави хора в лабораторни условия. След като спали цяла нощ, те били събудени и накарани да решат прост математически тест, който с вариации правили още няколко пъти през следващите 24 часа.

Учените отбелязват, че хората са се справили най-зле през първите 3 минути след събуждане.
Сопред авторите на изследването инерцията на съня може да влияе на действията повече от 2 часа.

Проучването е особено важно за лекарите, които понякога трябва да вземат важни и критични решения непосредствено след събуждане. Медицинската хроника съдържа доста примери за лекарски грешки заради умора.

Изследователите уточняват, че инерцията на съня е различна при различните хора. Някои скачат от леглото и започват да действат незабавно на пълни обороти, докато други се нуждаят от няколко чаши кафе, за да се събудят.

Учените смятат да продължат изследванията си в реални условия, за да могат да измерят влиянието на сутрешната замаяност при изпълнение на конкретни работни задачи.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.