zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ангината – най-честото простудно заболяване през лятото



Ангината – най-честото простудно заболяване през лятото

здраве.bg

Ангината или острият тонзилит е инфекциозно заболяване, което поразява не само гърлото, но и целия организъм. Причинител на ангината е стрептококовата инфекция. Тъй като има над 70 разновидности, не може да става дума за създаване на имунитет сред тези, които вече са боледували от ангина.

В зависимост от промените, които се извършват в сливиците и тежестта на заболяването, ангината се дели на катарална, фоликулярна и лакунарна.

Катаралната ангина започва внезапно. Още със ставането усещате изнемогване в тялото и тежест в главата, а също много трудно преглъщате. Трудно ви е дори да разговаряте, въпреки че температурата почти никога не е по-висока от 37,5 градуса. В гърлото не се виждат никакви налепи, то е малко зачервено (само около сливиците), а болката е сериозна.

Ако зачервяване има и върху задната стена на глътката, това не е ангина, а фарингит или грип. При правилно лечение катаралната ангина преминава за 5-6 дни. Но ако не посетите лекар, често този вид ангина е първият стадий на по-сериозни заболявания като дифтерия, скарлатина, морбили или инфекциозна мононуклеоза.

Фоликулярната ангина започва с температура до 40 градуса, треска, болки в ставите и кръста, рязка болка при гълтане. Шията се подува от двете страни, усеща се болка и в лимфните възли. Най-късно на 3-ия ден от болестта върху зачервените сливици се появяват бяло-жълти точки с главичка (това означава, че фоликулите на сливиците са гноясали). Гласът отслабва, а слюнката капе през устата. Тази ангина продължава 5-7 дни, след това фоликулите са пукат и оставят бързо заздравяващи язвички.

Лакунарната ангина наподобява предходната, но всички симптоми за засилени. Болките в главата и ставите са много силни. Болката в гърлото преминава към ухото. Вместо гадене налице е силно повръщане. Температурата е около 40 градуса, лимфните възли са увеличени не само от двете страни на шията, но и под челюстта. Върху зачервените сливици се образува гноен налеп. Симптомите нарастват...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.